SLOVENSKÁ HUDOBNÁ LIGA SLOVENSKÁ HUDOBNÁ LIGA SLOVENSKÁ HUDOBNÁ LIGA SHL GRAND STUDIO, s.r.o.
Tlačové správy / Stropkovská hudobná liga chce 4. ročník posunúť za hranice Slovenska

Stropkovská hudobná liga chce 4. ročník posunúť za hranice Slovenska

Stropkov, 10.10.2009 – Stropkovská hudobná liga začala písať svoju históriu v jeseni 2003. Motiváciou k zorganizovaniu prvého ročníka bolo ponúknuť priestor amatérskych kapelám prezentovať svoju tvorbu pred širokým publikom. Filozofia súťaže je orientovaná na podporu talentovaných hudobníkov v širšom rozsahu a najlepším kapelám ponúka spoluprácu aj po uplynutí časového horizontu trvania súťaže. Organizátori SHL chcú využiť svoje skúsenosti v maximálnej miere na to, aby sa liga pre jej účastníkov stala odrazovým mostíkom k naštartovaniu ich ďalšej kariéry vo vyššom rýchlostnom stupni. Súťaž si kladie za cieľ podporu talentovaných hudobníkov v širšom rozsahu a najlepším kapelám ponúka spoluprácu aj po uplynutí časového horizontu trvania súťaže. „Na Slovensku je určite mnoho dobrých kapiel, ale pokiaľ niekto chce preraziť, musí sa predstaviť najširšiemu publiku. Preto sme si pri štvrtom ročníku dali záležať na tom, aby sme Stropkovskú hudobnú ligu a jej účastníkov vedeli podporiť aj mediálne cez našich partnerov. Môžem prezradiť, že okrem vecných cien, natočenia albumu a videoklipu, získa víťaz balík promo aktivít vo vzťahu k elektronickým médiám a letným hudobným festivalom,“ zdôraznil generálny manažér Stropkovskej hudobnej ligy Martin Blaško.

Víťazom prvého ročníka Stropkovskej hudobnej ligy sa stala kapela Heľenine oči z Prešova. Úspech pätice hudobníkov nenechal na seba dlho čakať, pretože ich prístup k hudbe si našiel rýchlo spätnú väzbu v publiku. „Stropkovská hudobná liga mala pre našu skupinu zásadný význam. Do nášho vystúpenia v Stropkove sme hrali iba v skúšobni, na chate alebo v našom bare. Hrali sme iba pre radosť a nikdy by sme nepovedali, že naše hovadiny by sa mohli niekomu páčiť. Keď sme vystúpili na SHL, ľudia reagovali pozitívne a začali sa pýtať na našu hudbu, čo nám dalo nový impulz. Postupne sme začali naše koncerty rozširovať o nové mestá a v tomto roku sme odohrali 65 vystúpení po celom Slovensku,“ vysvetľoval spevák Heľeniných očí Lynch. V druhom ročníku oslovila odbornú porotu najviac humenská formácia So Fine. Tretí ročník, nad ktorým držali porotcovskú taktovku – predseda Vlado Michal a členovia Pavol Prokopovič, Peter Schlosser, Juraj Topor, Vilo Gutray, Zoli Sallai, Andy Ďurica, Robo Šimko, Martin „Lynch“ Mihalčin, Rišo Rusnák, Vlado „Randy“ Gnepa, Filip Lenárth a Peter Derencsenyi, ovládla Atlantida z Prešova. „Myslím si, že súťaž je výborná, čo dokazuje počet prihlásených kapiel a aj úroveň samotného finálového kola. Prvou cenou je možnosť nahrať štúdiový album a práve možnosť pracovať v štúdiu má pre každú kapelu podstatný význam, navyše ako bonus je pripravený natočenie videoklipu. Ako plus treba vnímať tiež to, že všetci finalisti mali možnosť zahrať si na veľkej aparatúre pred vypredaným hľadiskom. V skúšobni vie byť hudobníkom každý, ale keď sa treba postaviť na pódium, zahrať a zaujať, je to už často o niečom inom,“ zhrnul svoje dojmy basgitarista No Name Vilo Gutray.

Záujem hudobných skupín povýšil SHL v rámci 3. ročníka, ktorý sa konal na prelome rokov 2008/2009, z regionálnej prehliadky na súťaž s celoslovenským rozmerom. Tento fakt považujú organizátori ligy ako záväzok a preto sa rozhodli posunúť nový ročník plánovaný na mesiace január – marec 2010 do medzinárodnej kategórie. Tento zámer naplnia mediálni partneri pôsobiaci na zahraničnom trhu v ČR, Maďarsku a Poľsku. Samostatnou kapitolou balíka ponúkaného Stropkovskou hudobnou ligou je jednodňový festival. V roku 2009 si mohli víťaz a finalisti SHL zahrať na koncertoch s Tublatankou, IMT Smile, Horkýže Slíže, Katkou Knechtovou a No Name. Keďže 4. ročník má ambíciu pokračovať v stúpajúcom trende, rozhodli sa organizátori ligy pre projekt s festivalovou dramaturgiou. Atraktivita obsadenia účinkujúcich v areáli s kapacitou 10 000 návštevníkov dovoľuje ladiť vízie vo vzťahu k hudobným hosťom v optimistických medzinárodných farbách. „Stropkovská hudobná liga počas svojich prvých troch ročníkov ukázala, že má opodstatnenie a význam. Na druhej strane si treba uvedomiť, že hudobný priemysel nestagnuje a presadia sa v ňom iba najkreatívnejší umelci. Nezanedbateľnou súčasťou kariéry amatérskych kapiel sú možnosti prezentovať ich tvorbu smerom k verejnosti. Tento aspekt chce vyplniť profesionálnou organizáciu a individuálnym prístupom ku každému z finalistov práve Stropkovská hudobná liga,“ dodal M. Blaško.

Imrich Makó, PR manažér SHL

×

Sledujte nás na sociálnych sieťach

Staňte sa našim fanúšikom aj na Facebook-u, odoberajte náš YouTube kanál a budete informovaný vždy medzi prvými...

Slovenská hudobná liga SLOVENSKÁ HUDOBNÁ LIGA

grandstudio.sk

Slovenská hudobná liga grandstudiochannel