SLOVENSKÁ HUDOBNÁ LIGA SLOVENSKÁ HUDOBNÁ LIGA SLOVENSKÁ HUDOBNÁ LIGA SHL GRAND STUDIO, s.r.o.
The oralgutant opeechucks: Hudba z donútenia nemá zmysel
Tlačové správy / The oralgutant opeechucks: Hudba z donútenia nemá zmysel

The oralgutant opeechucks: Hudba z donútenia nemá zmysel

STROPKOV (25.11.2013) V sobotu sa vo svidníckom Holičstve konalo posledné semifinálové kolo Stropkovskej hudobnej ligy. Ako poslední štyria sa predstavili ARCHA, Meyssa, The Oralgutant opeechucks a Juraj Tauber. To najlepšie prichádza na záver, čo platilo aj v tomto prípade, lebo všetky kapely dostali odporúčanie do finále.

Ako prvý sa pred publikum postavili chalani z formácie Meyssa. Kapelka to rozbalila naplno a predviedla to najlepšie zo svojho repertoáru. Najviac zaujali so skladbou Sometimes, ktorej autorom je Givvenn, spevák a gitarista kapely. „Z môjho pohľadu pojednáva o tom, že všetko zlé je na niečo dobré. Všetky ťažké veci, ktorými musíme prejsť, sú pre nás skúškami, cez ktoré rastieme. Ak sa nám stane niečo zlé, v prvom momente je veľmi ťažké vidieť niečo pozitívne na tom, preto tá fráza - Sometimes we all fall on our knees asking why me (občas všetci padáme na kolená a pýtame sa prečo práve ja). A možno keby nám niekto aj v tej chvíli dokázal povedať dôvod, prečo sa to stalo a prečo to je pre nás pozitívne, v tej chvíli nie je žiadny dôvod dostatočný... až časom to poznanie príde a celé to pochopíme“.

Ako správni hudobníci dávajú do hudby celé svoje srdce. „Hudba ako taká pre nás znamená veľa, je každodennou súčasťou nášho života. Je ťažké predstaviť si deň bez hudby. Hudba, ktorú tvoríme pre nás znamená spôsob sebavyjadrenia, vyjadrenia emócií a pocitov a takisto odpútanie sa od vonkajšieho sveta a ponorenia sa do sveta celkom iného“.

Skupina s veľmi ľahko zapamätateľným názvom ARCHA prišla až zo Žiliny. Toto mladé zoskupenie funguje na scéne od roku 2006. „Hudba pre našu kapelu určite neznamená zdroj finančných príjmov, alebo veľkú slávu. Pre toto sa náš štýl hudby robiť nedá. Jediné teda čo ostáva je robiť to preto, že nás to baví a baví to aj ľudí. Žáner sme si nevybrali my, ale on si vybral nás. Človek sa viac menej narodí do toho čo hrá, alebo čo ho baví. Kapela sa samozrejme musí dohodnúť na niektorých veciach a na smerovaní, ale vždy sú všetci aspoň na podobnej vlne na ktorej sa už akosi osudom vyskytli“.

Na domácej pôde sa v poslednom kole predstavila aj zostava so zaujímavým názvom The oralgutant opeechucks. Pätica rockerov ťaží z výbornej inštrumentálnej techniky s tým, že pri skladaní je pre nich najdôležitejšia motivácia a chuť tvoriť. „Pokiaľ je hudba robená „nasilu“ z donútenia, tak to, podľa nás, nemá zmysel. A motivácia je často – stále sa nájde niečo, čo človeka poteší alebo naopak neskutočne naserie. Samozrejme veľmi dôležitým prvkom je čas. Bohužiaľ, keďže ho nemáme dostatok, aby sme mohli ako celá kapela jammovať X hodín v skúšobni, veľmi často využívame PC. Nahrávame jednotlivé nápady, ktoré si rozosielame v podobe mp3 a tieto potom na skúškach upravujeme, obmieňame až kým s tým nie sme všetci spokojní“.

Každý z týchto chalanov v minulosti hral s inou kapelou. Dnes sa však spojili a tvoria zoskupenie The oralgutant opeechucks. „V prvom rade sme hlavne kamaráti a poznali sme sa z našich predošlých kapiel, projektov alebo iných životných udalostí ako je stredná škola, rôzne koncerty a všetci sme hrali predtým žánrovo inú hudbu, avšak kvôli personálnym problémom všetky naše predošlé kapely boli nútené ukončiť aktívnu hudobnú činnosť. Nás však hranie a koncertovanie stále baví, tak sme sa rozhodli dať dokopy novú kapelu a snažíme sa hrať čo najčastejšie a čo najviac. V blízkej dobe by sme chceli nahrať naše prvé EP s 4 skladbami, aby sme mohli hrať viac koncertov aj ďalej od domova“.

Mária Fedorová
Zdroj: GRAND STUDIO, s.r.o.

×

Sledujte nás na sociálnych sieťach

Staňte sa našim fanúšikom aj na Facebook-u, odoberajte náš YouTube kanál a budete informovaný vždy medzi prvými...

Slovenská hudobná liga SLOVENSKÁ HUDOBNÁ LIGA

grandstudio.sk

Slovenská hudobná liga grandstudiochannel